Κατηγορίες

 Η Συνάντηση της Γαστρονομικής Εγνατίας

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
ʼγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
ʼθως Γ. Τσούτσος
ʼκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 7 ΑΘΗΝΑ ΤK 10557                                                                                  Θεσ/νίκη 04-10-2003

ΤΗΛ:  2103227110 & 114  FAX: 2103312609

www.dpe.gr, e-mail: idpe@otenet.gr   

   

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ

 

    Αυτό που κάνουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη , στην Πλατεία Αριστοτέλους, με την συμμετοχή παραγωγών τοπικών προϊόντων των ελληνικών περιφερειών, παραγωγών οικολογικών προϊόντων, γυναικείων συνεταιρισμών, μικρών επιχειρήσεων του τομέα διατροφής, είναι μια σημαντική έκφραση ενός νέου διατροφικού, αναπτυξιακού πολιτισμικού ρεύματος που αναζητά και προτείνει έναν άλλο τρόπο διατροφής, γεύσεων αλλά και αρχιτεκτονικής, έναν άλλο τρόπο του κατοικείν. Αρνείται τα διατροφικά και αρχιτεκτονικά σκουπίδια και προτείνει την διατροφική γαστρονομική και αρχιτεκτονική αναγέννηση της χώρας. Η μια συμβαδίζει με την άλλη.

    Θέλουμε κάθε Οκτώβριο να συναντιόνται εδώ, στο χώρο αυτό με τους μεγάλους συμβολισμούς, οι ομάδες, τα υποκείμενα μιας άλλης οικονομίας, άλλης παραγωγής, άλλης χωροταξίας και αρχιτεκτονικής απ’ όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη έως την Κρήτη. Όλοι εμείς που δείχνουμε έναν άλλο δρόμο παραγωγής, ζωής, πολιτισμού, αντίθετο με τις μορφές ομογενοποίησης που προωθεί η ʼγρια παγκοσμιοποίηση από τα πάνω. Τον Οκτώβριο του 2004 θα είμαστε περισσότεροι. Τη συνάντηση αυτή και την έκθεση των προϊόντων θα την ονομάσουμε Γαστρονομική Εγνατία.

    Επί δεκαετίες οι κυβερνώντες εξαφάνισαν ένα τεράστιο διατροφικό και γαστρονομικό πλούτο. Κατέστησαν την Ελλάδα ελλειμματική στα τρόφιμα, ερημοποίησαν την ύπαιθρο. Εμείς πιστεύουμε ότι σε δέκα χρόνια θα κάνουμε τις ελληνικές περιφέρειες, διατροφικά και γαστρονομικά, δηλαδή, δημιουργικά και παραγωγικά κέντρα. Θα έχουμε χιλιάδες ετικέτες κρασιού. Γι’ αυτό το σύνθημά μας στην εκδήλωση αυτή είναι: "Το εθνικό μας ποτό είναι ο οίνος, το κρασί και όχι το ουίσκι". Θα έχουμε χιλιάδες ετικέτες τσίπουρου, τσικουδιάς, εμφιαλωμένες σε φιάλες υψηλής ..αισθητικής. Χιλιάδες ετικέτες τοπικών τυριών και αλλαντικών, χιλιάδες αγροτουριστικές επιχειρήσεις. Θα αναγεννήσουμε την ύπαιθρο. Ότι δεν έκαναν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα θα το κάνουμε εμείς.

    Όλοι αυτοί οι άνθρωποι του παρελθόντος είναι πολύ φτωχοί μορφωτικά, ψυχικά και ηθικά. Μια μεγάλη απόδειξη είναι ότι δεν είναι σήμερα παρούσα εδώ η τηλεόραση. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν παρούσα η δημόσια τηλεόραση για να εκφράσει τις ανάγκες, τα αιτήματα των 2000 πολιτών της Θεσσαλονίκης που είναι εδώ σήμερα. Αυτό που γίνεται εδώ είναι το μεγαλύτερο πολιτισμικό και αναπτυξιακό γεγονός της περιόδου, μεγάλης αξίας και επένδυσης για το παραγωγικό μέλλον του τόπου. Η Γαστρονομική Εγνατία θα γίνει ένα ρεύμα, ένα κίνημα που θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια το γαστρονομικό, πολιτισμικό, παραγωγικό και καταναλωτικό τοπίο της χώρας.                

 

 

http://antibaro.gr