Τα  Ανθρώπινα δικαιώματα και η εκμετάλλευση των παιδιών.

 

                          Κων/νου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία 

     

Προλεγόμενα:

 « Επειδή η Πολιτεία μόνο ένα σκοπό έχει, έτσι πρέπει επίσης για όλα τα μέλη να δίνει μία μόνο αγωγή, και η  φροντίδα γι΄ αυτήν πρέπει να είναι μία Πολιτειακή- και όχι ιδιωτική-  υπόθεση»    

Αριστοτέλης

  Εισαγωγή και προβληματισμός

 Η κακή διατροφή, η βία, η αρρώστια, η άνιση μεταχείριση, η έλλειψη πνευματικής τροφής στα πρώτα χρόνια της ηλικίας, η άγνοια και οι απαθείς κυβερνήσεις  προωθούν την έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού για τη χώρα τους.

 Η φετινή έκθεση της Unicef στηλιτεύει την κακήπρομήθεια στην πρώτη φάση των παιδιών. 30.000 μικρά παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα διαμέσου της φτώχειας και της βίας. Οι κυβερνήσεις χάνουν το κυριότερο δυναμικό των χωρών τους. Κάθε χρόνο πεθαίνουν σε όλον τον κόσμο ένδεκα εκατομμύρια προτού ακόμα συμπληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους. Η κύρια αιτία για την υψηλή παιδική θνησιμότητα είναι η φτώχεια, οι ασθένειες, η βία και πόλεμοι, όπωςκάλεσε η Unicef  κυρίως τις κυβερνήσεις φτωχών χωρών, να θέσουν περισσότερα χρήματα στη διάθεση για την προώθηση των μικρών παιδιών.

 « Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό πλάσμα, που πρέπει

   ναδιαπαιδαγωγηθεί».            Immanuel  Kant

 Τον περασμένο χρόνο γεννήθηκαν 129 εκατομμύρια μωρά, αλλά κάθε μέρα του έτους 1999 πέθαναν περίπου 30.000 τριάντα χιλ. παιδιά κάτω των πέντε ετών – κυρίως από αποφευκτές ασθένειες. Η έκθεση της  Unicef με το σλόγκαν : « Ηθέση των παιδιών στον κόσμο του 2001» προ-δεικνύει τη σημασία των περιόδων των πρώτων ετών του ανθρώπου. Τα πρώτα τρία χρόνια είναι από τις πιο ευαίσθητες φάσεις στη ζωή του παιδιού. Σε αυτές τις 36 μήνες αναπτύσσονται   τα εγκεφαλικά κύτταρα και η πνευματική δομή, που καθορίζουν την σκέψη και διαπραγμάτευση ως το τέλος της ζωής.

Τα παιδιά όμως μαθαίνουν σε αυτήν την ηλικία, αλλά όχι μόνο να σκέπτονται και να ομιλούν, αλλά τοποθετούνται επίσης οι βάσεις για την  επιτυχήεπιδίωξη των αξιών και την κοινωνική τους συμπεριφορά. Το μικρό παιδί μαθαίνει να διαχωρίζει, τι στην Κοινωνία ισχύει ως καλό και κακό, δίκαιο και άδικο. Κατά τη διάρκεια αυτή χρειάζονται τα παιδιά περισσότερη φροντίδα.

                 „ Das Fundament alles sozialen Lebens ist die

                   Erziehung, der pflichtgemäßigte und

                   unentgeltliche Unterricht... Erst den

                   intellektuellenund den moralischen

                   Fortschritt, sodann den materiellen. Der erste

                   dieser Forschritte führt von selbst und

                   unwiderstehlich zum anderen hin“.

                                                        VICTOR     HUGO

  Κατά την εκτίμηση της Unicef 177 εκατομμύρια παιδιά έχουν οπισθοδρομήσει στην ανάπτυξή τους, που  συχνά είναι αιτία η  ανεπαρκής διατροφή των μητέρων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Η κύρια αιτία για τον θάνατο των μικρών παιδιών είναιοι περιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (20%) ,αναπνευστικές ασθένειες (18%) και κόψιμο 17%. Περαιτέρω 15% των νεκρών υποθέσεων φθάνουν σε ασθένειες, που μπορούσαν να μειωθούν με προληπτικά μέτρα προφύλαξης, όπως π.χ. Μαλάρια ή μάζα. Σε κάθε δεύτερη υπόθεση θανάτου παίζει ένα σπουδαίο ρόλο η στέρηση διατροφής. Μία ακόμα αιτία είναι το έιτζ: Το 1999 μολύνθηκαν 600.000 βρέφηαπό τον ιό HI-Virus, συνήθως από τις μητέρες τους. Επίσης βία σε βάρος των παιδιών και οι κακοποιήσεις γυναικών αυξάνουν την ποσοστιαία θνησιμότητα.

 Για να σπάσει ο κύκλος του διαβόλου της φτώχειας, της βίας και της αρρώστιας πρέπει κανείς να επέμβει στα τρυφερότερα παιδικά χρόνια και μάλιστα τόσο γρήγορα,  όσο είναι δυνατόν. Αυτοί όλοι παραπονούνται, ότι ένας αριθμός των υπευθύνων, διαμέσου της ανικανότητας, άγνοιας, απάθειας ή και συνειδητή αμέλειας, αγνοούν τις ουσιώδεις προϋποθέσεις της ανάπτυξης. Κυβερνήσεις καταχρώνται την εμπιστοσύνη του πληθυσμού, έβαλαν το μέλλον των παιδιών σε παιχνίδι και έχασαν το ανθρώπινο δυναμικό των χωρών τους. Εκεί, όπου όλα τα σημερινά παιδιά τα παραμελούν και αφαιρούν από αυτά, ό,τι χρειάζονται, δυναμώνουν οι πολιτικοί ηγέτες τη διαφθορά και τη φτώχεια, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Unicef. ΄0λα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα σε μία δυνατή καλή αφετηρία για τη ζωή. H  Unicef αναφέρει ότι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών έχει ως αποτέλεσμα την μετέπειτα εξοικονόμηση π.χ. στις υπηρεσίες υγείας, στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε άλλους τομείς. Επίσης οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των φύλων θα μπορούσαν να μειωθούν διαμέσου καλυτέρευσης του εφοδιασμού των μικρών παιδιών και τελικά να καλυτερεύσει η χώρα και τη δική της ικανότητα ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια οικονομία.

Βλέπε:Frankfurter Rundschau, Frankfurt,13.12.00, S.1.

                 

Η εκμετάλλευση  τωνπαιδιών  και ο τουρισμός του  σεξ

 3ΟΟ εκατομμύρια παιδιών κάτω των 15 ετών εργάζονται για να κρατήσουν στη ζωή τον εαυτό τους και την οικογένειά τους και με μισθούς σκλάβων, και τα παιδιά τα εκμεταλλεύονται κάνοντας κατάχρηση της αδυναμίας τους για αυτοϋπεράσπιση . Είναι αυτά τα παιδιά θύματα της εκμετάλλευσης και της κατάχρησης για την απασχόληση, που σύρονται στην πορνεία ή γίνονται στρατιώτες σε εμφύλιους αλληλοσπαραγμούς και πολέμους...

Εκατομμύρια παιδιά δεν θα γνωρίσουν την παιδική τους ηλικία, όπως είναι αυτή γνωστή στις δυτικές χώρες. Εργάζονται, σαν να ήτανε σκλάβοι, αντί να παίζουν και να χαίρονται στην ηλικία τους ως παιδιά. Η απάνθρωπη παιδική εργασία είναι εξαπλωμένη σ΄ όλον τον κόσμο.  Και παρόλο που το Κογκρέσο της Σουηδίας για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών είχε προγραμματιστεί προ πολλού, συνέπεσε με τηνανακάλυψη της δολοφονίας παιδιών στο Βέλγιο, που ξεσήκωσε τη διεθνή κοινή γνώμη, διαδηλώσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινοβούλια ασχολήθηκαν με αυτήν και έφερε στον τάπητα ένα έγκλημα που λαμβάνει χώρα κάθε μέρα με την αγορά, πώληση και θάνατο των παιδιών, που υποχρεώνονται στην πορνεία και πορνογραφία στις χειρότερες μορφές της παιδικής εργασίας, όπου ένα εκατομμύριο κοριτσιών κάθε χρόνο οδηγούνται στην πορνεία. ΄Οπως εκτιμούν τα Ηνωμένα ΄Εθνη  300 εκατομμύρια παιδιών κάτω των 15 ετών, προσφέρουν με την εργασία τους στο οικογενειακό εισόδημα ή εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους.

Κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, παρόμοιες συνθήκες από την εποχή των σκλάβων, συμπλέκουν/ κατασκευάζουν χαλιά στην Ινδία και το Πακιστάν, μαζεύουν καπνό στην Ινδονησία, τεΐου στη Σρι Λάνκα, στύβουν χυμό πορτοκαλιών στη Βραζιλία και εξορίζουν άνθρακα στην Κολούμπια.

Εργάζονται κάτω από ανατριχιαστικές συνθήκες μεταξύ 15 και 16 ώρες την ημέρα με ένα μισθό πείνας, αντί να παίζουν, να γελούν και να μαθαίνουν γράμματα. Η παιδική εργασία είναι η φθηνότερη και ηπιο άνομη και η χωρίς δικαιώματα εργατική δύναμη του κόσμου.

 Η εκμετάλλευση όμως δεν είναι και δεν περιορίζεται μόνο στον τρίτο κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη και στην Αμερική υπάρχει παιδική εργασία. Στις ανατολικές χώρες τα παιδιά στα φανάρια και όπου- δήποτε πλένουν αυτοκίνητα. 500.000 παιδιά στη Ρωσία, ζητιανεύουν, κλέβουν, πωλούν για να επιζήσουν και μαζί με τους ηλικιωμένους είναι τα θύματα της πρώην σοβιετικής υπέρ-δύναμης, χωρίς σχολική μόρφωση, τρομαγμένα από την μαφία, που εισπράττει μέρος του ιδρώτα τους . Αλλά ακόμα καιτο χειρότερο με τις διασυνδέσεις με την μαφία ανοίγει ο δρόμος για την εγκληματικότητα, που έχει αυξηθεί χαρακτηριστικά το 1996 κατά 75%.

Στην Πορτογαλία, το φτωχόσπιτο της Ευρώπης κατέβηκε η ανεργία σε βάρος των παιδιών. 200.000 χιλ. εργαζόμενα παιδιά στην Πορτογαλία με μηνιαίο μισθό 60 εξήντα γερμανικών μάρκων, πληρώνουν οι επιχειρήσεις και παρόλα που το ημερομίσθιο εκεί είναι πέντε φορές χαμηλότερο από τη Γερμανία.., μόνο και μόνο για να παραμείνουν ανταγωνίσιμες με τις άλλες νότιες ευρωπαϊκές χώρες σε βάρος των παιδιών που μεγαλώνουν, χωρίς δικαίωμα αυτοδιάθεσης και σχολικής μόρφωσης.

Στην Ταϊλάνδη 200.000 χιλ. παιδιών πωλήθηκαν στην πορνεία κατά το μεγαλύτερο μέρος, όμως από τους συγγενείς και την μαφία των σωματεμπόρων, που χαίρουν μεγάλης υπόληψης.. χωρίς αυτά τα παιδιά να ζήσουν και να χαρούν την οικογενειακή αγάπη, στοργή, αλληλεγγύη και ασφάλεια, χωρίς σχολική και επαγγελματική μόρφωση παρά εκεί πέρα  απαιτούν από τα παιδιά να είναι ευγνώμονα στους γονείς τους, που εκτιμούν τα παιδιά τους ως πηγή χρήματος. Επιτέλους το Κογκρέσο στη Σουηδία ανεγνώρισε την παιδική εργασία ως παγκόσμιο πρόβλημα και πρέπει στο εξής να χαρακτηρίζεται ως βαρύ έγκλημα.

 Στη Γερμανία από το 1993 υπάρχει Νομοθεσία, που καταδικάζει γερμανούς τουρίστες, που επισκέπτονται στο εξωτερικό, Ασία και Νότιο Αμερική οίκους ανοχής ανηλίκων παιδιών, μέχρι τώρα όμως καταδικάστηκε μόνο ένας Γερμανός στη Φρανκφούρτη και οπωσδήποτε με το σοκ και τον αναβρασμό στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν και αυστηρότερες νομοθεσίες και περισσότερες καταδίκες.

Υπολογίζεται, ότι 400.000 χιλ. άνδρες Γερμανοί βρίσκονται κάθε χρόνο σε ταξίδια για τουρισμό σεξ και περίπου 10.000 χιλ. άνδρες στο σεξ με ανήλικα παιδιά. ΄Ήδη σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης υπάρχει

Νομοθεσία που τιμωρεί το σεξ με παιδιά, παιδαριστές.  ΄Οπως αναφέρει η ημερήσια εφημερίδα της Κολωνίας, Kölner Stadt-Anzeiger,21.11.99, το σεξ και τα ναρκωτικά φροντίζουν όλο και σε περισσότερους Γερμανούς να εγκαταλείπουν την Ταϊλάνδη, χώρα των διακοπών νωρίτερα με το φέρετρο. Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 1999 υπολογίζει η γερμανική πρεσβεία στο Μπαγνκόγκ με 120 νεκρούς,25 περισσότερους απ΄ ότι το 1998.

΄Ήδη πέντε στους δέκα, κυρίως ηλικιωμένοι τουρίστες πεθαίνουν από την συγκοπή της καρδιάς. Τα κυριότερα αίτια είναι, σύμφωνα με την εκτίμηση της πρεσβείας είναι το υπερβολικό πάρσιμο δυναμικού χάπι Viagrah και άλλες ύλες ευθυμίες, που μπορεί κανείς να προμηθευτεί στην Ταϊλάνδη εύκολα χωρίς συνταγή.

 

    Σχέδιο  μελλοντικήςδράσης

Οι εκπρόσωποι 126 κρατών, οργανώσεων του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανισμών από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη για να πάρουν μέρος στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών. Η ημερομηνία συνέπεσε με τις φρικιαστικές αποκαλύψεις στο Βέλγιο και όλες οι χώρες μετά από το σοκ και τη γενική  κατακραυγή της κοινής γνώμης, δεσμεύτηκαν, ότι το αργότερο ως το 2000  το θα πρέπει να έχουν έτοιμο το σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών.

Για την καταπολέμηση όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πρόκληση ενός κύματος ντροπής και αισθήματος εξορισμού της δημόσιας γνώμης (όπως παρακολουθούμε στις ατέλειωτες αλληλέγγυες διαδηλώσεις στο Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς τα αθώα θύματα), και εναντίον των παρανομούντων, ώστε είναι γενική απαίτηση να εφαρμόζονται οι Νόμοι και να λαμβάνονται όλα τα νομικά, τα προληπτικά, παιδαγωγικά, ψυχολογικά κλπ. μέτρα .

Αλλά από την άλλη μεριά στις περισσότερες χώρες του τρίτου κόσμου οι νόμοι δημιουργήθηκαν από διεφθαρμένους ανθρώπους και όταν ένας Αστυνομικός κερδίζει 30-40 μάρκα τον μήνα γίνεται και αυτός διεφθαρμένος, το ίδιο αρνητικάεπιδρούν και οι διασυνδέσεις με τα κυκλώματα των κακοποιών- σωματεμπόρων. Μαζί με την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανέχειας και της κακομοιριάς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι o εκδημοκρατισμός των κοινωνιών, μαζί με τη δημιουργία ενός κώδικα ηθικής, διότι ο τουρισμός του σεξ είναι δημιούργημα των πολιτών της ευημερίας και γι΄ αυτό το σχέδιο δράσης πρέπει να βρίσκεται κάτω από διεθνή και πανεθνική καθοδήγηση και συνεργασία.

Μόνον έτσι μπορεί να αναχαιτιστεί το κύμα της διαφθοράς σε όλες τις χώρες κυρίως όμως στις δυτικές χώρες.

 

Ποία είναι η δική σας  γνώμη;;

 

 Η σειρά Αγωγή και διαπαιδαγώγηση και τα μοντέλα αλληλοεπίδρασης θα συζητηθούν και σε διαλέξεις στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας-Volkshochschule το 2001

 Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

nalbantis@debitel.net

 

Πηγή: αρχικά μου ερεθίσματα, βλέπε και  ΑΡΤΕ,Γαλλο-Γερμανικός Τηλεοπτικός σταθμός βλέπε Κ.Σ.Ναλμπάντη: Σύγχρονο και επίκαιρο περιοδικό „ΓΡΑΜΜΑ“,   Οκτώβριος- Νοέμβριος, Φρανκφούρτη 1996.

Κ.Σ.Ναλμπάντη:Ημερήσιο Τύπο,HΧΩ, της Δράμας, Δράμα, 17.10.1996.

Κ.Σ.Ναλμπάντη : Εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα της Ξάνθης,       ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Ξάνθη, 17.12.2000.

Frankfurter Rundschau: 30 000Kleinkinder sterben täglich durch Armut und Gewalt, Frankfurt,13.12.00, S.1.


www.antibaro.gr