24/3/2003

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός Επιστήμων

Κατά την διάρκεια του έτους 2001 το κράτος των Σκοπίων κινδύνευσε να διαλυθεί λόγω της ενόπλου εξεγέρσεως των Αλβανών κατοίκων του. Η διεθνής διπλωματία επέβαλε προς το παρόν την παύση των εχθροπραξιών και η Ελλάς υπήρξε μία από τις χώρες που στήριξε πολιτικά και οικονομικά την ενότητα του μικρού αυτού κράτους. Όλοι ανεμέναμε ότι η σλαβική κυβερνώσα ομάδα θα εκτιμούσε την ελληνική στάση και θα έπαυε κάθε προπαγανδιστική δραστηριότητα περί «Μακεδονίας του Αιγαίου» και περί ανυπάρκτων μειονοτήτων. Παρά ταύτα για μία ακόμη φορά η ελληνική αντίληψη περί καλής γειτονίας ανταμείβεται με προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες και μάλιστα από ένα κρατίδιο που βρίσκεται σε προχωρημένη αποσύνθεση. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι Αλβανοί έχουν επιβάλει πλήρως ένα κράτος εν κράτει στις δυτικές επαρχίες του Σκοπιανού κράτους και δεν αποκλείεται συντόμως να προχωρήσουν στα επόμενα διασπαστικά βήματά τους στο πρότυπο και του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Σλάβοι των Σκοπίων προφανώς δεν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Αντιθέτως προ ολίγων ημερών η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιλίνκα Μίτρεβα μας απείλησε για το θέμα του ονόματος λέγοντας ότι « αν δεν βρεθεί λύση συντόμως, τότε η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα έχει πρόβλημα» !

Εξ άλλου προ ολίγων εβδομάδων το εβδομαδιαίο περιοδικό FOCUS των Σκοπίων δημοσίευσε τέσσερις χάρτες ζητώντας από το κοινό να ψηφίσει σε ποια χώρα προτιμά να ζήσει. Ο πρώτος χάρτης περιλάμβανε την Γιουγκοσλαβία του Τίτο, ο δεύτερος την παλιά Γιουγκοσλαβία χωρίς την Σλοβενία, αλλά με την προσθήκη της Αλβανίας. Ο τρίτος έδειχνε το σημερινό κράτος των Σκοπίων. Και ο τέταρτος παρουσίαζε το κράτος των Σκοπίων να περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα της Βορείου Ελλάδος, την οποία η σκοπιανή προπαγάνδα αποκαλεί « Μακεδονία του Αιγαίου» ! Στον τέταρτο αυτό χάρτη, ο οποίος αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, υπήρχε ο τίτλος : « Αυτό δεν είναι δυνατόν;» και η υποσημείωση: « Το ίδιο αδύνατη φαινόταν στους Αλβανούς η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας πριν αποφασίσουν να την πραγματοποιήσουν» ! Και σε δεύτερη υποσημείωση ετίθετο το ερώτημα: « Πριν αποφασίσετε σε ποιο κράτος θα ζούσατε, αναρωτηθείτε ειλικρινά αν θέλετε να ζήσετε ως Μακεδόνες» .

Αν και από τον Σεπτέμβριο του 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει δεσμευθεί να απέχει πάσης ανθελληνικής προπαγανδιστικής ενεργείας, είναι αξιοπρόσεκτο ότι σε επίσημες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, π.χ. του Υπουργείου Πληροφοριών και των Κρατικών Αρχείων των Σκοπίων χρησιμοποιείται ο Ήλιος της Βεργίνας και γίνεται λόγος περί Αιγαιακής Μακεδονίας, δηλαδή περί διεκδικήσεως ελληνικών εδαφών.

Στο εκκλησιαστικό πεδίο είναι γεγονός ότι από ορισμένους Μητροπολίτες της Σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον για την επανένταξή τους στην κανονική τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Σερβίας, από το οποίο απεκόπησαν αντικανονικώς το 1967 τρεις Μητροπόλεις στην περιοχή Σκοπίων, Αχρίδος και Γευγελής. Όμως προσφάτως είχαμε μία προκλητική κίνηση ενός πρώην κληρικού , ο οποίος έχει καθαιρεθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος και τώρα εμφανίζεται ως Επίσκοπος « Αιγαιακής Μακεδονίας» υπαγόμενος στην Εκκλησία των Σκοπίων. Συγκεκριμένα ο παράνομος αυτός δήθεν Επίσκοπος απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου από την Αριδαία του Νομού Πέλλης προς 8 Έλληνες Μητροπολίτες Μακεδονικών επαρχιών και τους ζητεί θρασύτατα το εξής:

« ... Δια της παρούσης και εντός έξι μηνών από σήμερον, σας καλούμε όπως εγκαταλείψετε τα ιστορικά εδάφη της Γκρεκοκρατούμενης Αιγαιακής Μακεδονίας μαζί με όλο τον Γκρεκικό κλήρο, και να παραδώσετε τις Μητροπόλεις που κατέχετε αυθαίρετα από το 1912, στους εκπροσώπους της Ορθόδοξης Μακεδονικής Εκκλησίας που θα σταλούν από την Οχρίδα...»

Κακόγουστο αστείο ή απαρχή νέων σοβαρών προκλήσεων; Μακάρι να είναι το πρώτο. Πάντως το θέμα χρήζει διερευνήσεως . Και πρέπει να απαντηθούν δύο καίρια ερωτήματα: Είναι η επιστολή αυτή εν γνώσει του Σχισματικού Αρχιεπισκόπου Στεφάνου των Σκοπίων, ο οποίος αναφέρεται στην επιστολή ως ο δίδων την εντολή; Και δεύτερον ο καθαιρεθείς κληρικός έχει δικαίωμα να φορά ράσο και να λειτουργεί, όπως δηλώνει, σε Ναό της περιοχής Αριδαίας; Ως μέλος ποιας Εκκλησίας ιερουργεί, αφού η Ελλάς δεν αναγνωρίζει την Σχισματική « Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Μακεδονίας» ;

Τα χαμόγελα, η πολιτική στήριξη και η οικονομική διπλωματία της Ελλάδος προς τα Σκόπια δεν απέφεραν την αναμενόμενη εξασθένιση της ανθελληνικής προπαγάνδας. Γι αυτό είναι επιβεβλημένο να αρνηθούμε μέχρι τέλους να παραχωρήσουμε με την δική μας υπογραφή το όνομα « Μακεδονία» σε ένα κράτος, το οποίο αύριο δεν ξέρουμε καν αν θα συνεχίσει να υπάρχει. Κι ας μην λησμονούμε ότι πολύ προσφάτως στην περιοχή μας είχαμε την αλλαγή ονομασίας ενός άλλου βαλκανικού κράτους. Η Γιουγκοσλαβία μετονομάσθηκε σε Σερβία και Μαυροβούνιο απλώς με μία πρόταση της Ευρ. Ενώσεως. Χρειάζεται να πιέζουμε και να μη μεμψιμοιρούμε. Διότι στην διπλωματία τίποτε δεν επιτυγχάνεται με συνεχείς υποχωρήσεις.

 

...................................................................


http://antibaro.gr