Κατηγορίες άρθρων

 Τα ελληνικά γράμματα στην Αμερική.

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
ʼγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
ʼθως Γ. Τσούτσος
ʼκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 


Τα ελληνικά γράμματα στην Αμερική.

Διονύσης Ε. Κονταρίνης
Νέα Υόρκη, denniskontarinis@yahoo.com

Αντίβαρο, Φεβρουάριος 2008



Στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ που εκδίδει ο οργανισμός ΟΔΕΓ διάβασα – και όχι μόνο μιά φορά – το άρθρο του καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη με τίτλο

Η Ελληνική γλώσσα στην Αμερική. Πρόκειται γιά ένα άρθρο, στο οποίο ο κ. Καθηγητής διατυπώνει τη γνώμη του μετά από μιά επίσκεψή του στις ΗΠΑ και καταγράφει τις σκέψεις του.

Κατ΄αρχάς θα πρέπει να του είναι ευγνόμων ο εδώ Ελληνισμός γιά το χρόνο που διέθεσε αναφορικά με τις επισκέψεις του σε Πανεπιστήμια και σχολεία γιά να προσφέρει τις γνώσεις του.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική Παιδεία και γενικά η ελληνική γλώσσα στην Αμερική αντιμετωπίζουν  προβλήματα πολλά. Προβλήματα, που αν δεν προσεχτούν και αν δεν επιλυθούν πιθανόν οι επιπτώσεις να είναι μεγάλες.

Βασικά – και αυτό ο κ. Μπαμπινιώτης το γνωρίζει καλύτερα - θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες, που σηματοδοτούν αυτά τα προβλήματα. Και να χτυπηθούν αυτές οι αιτίες όποιες κι΄αν είναι. Πολύ σωστά παρατηρεί ότι θα πρέπει πρώτα από όλα να πεισθούν οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο. Φυσικά αυτή είναι μιά αιτία αλλά δεν είναι η μόνη.

Στις μεγαλουπόλεις όπου υπάρχουν σχολεία οι γονείς προσπαθούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία, αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα αφού τα δίδακτρα, τόσο στα ημερήσια όσο και στα απογευματινά, είναι πάρα πολύ μεγάλα. Και πολλές φορές, απρόσιτα γιά τις περισσότερες τσέπες. Υπάρχουν όμως και πόλεις μικρές χωρίς ελληνικά σχολεία. Εκεί τι μπορεί να γίνει; Μοιραία τα παιδιά θα μείνουν με τα λίγα ελληνικά που θα τους μιλούν οι γονείς και οι παπούδες με αποτέλεσμα να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου. Προσωπικά έχω ζήσει πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις στα σαράντα χρόνια δημοσιογραφίας στην ξενητιά. Που είναι λοιπόν τα οράματα της Αρχιεπισκοπής γι΄αυτές τις περιπτώσεις;

Ο κ. Μπαμπινιώτης στο άρθρο του μιλάει γιά μιά φιλόδοξη πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου. Γιά ποιά πρωτοβουλία μας μιλάει;

Από μέρους του Αρχιεπισκόπου δεν υπάρχει κανένα απολύτως όραμα γιά την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά γράμματα εδώ στην ξενητιά. Κι΄αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση. Στις εκδηλώσεις που έγιναν την ημέρα της γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων ανάμεσα στους ύμνους και στα τροπάρια ακούστηκαν και κάποιες φωνές που θα έπρεπε από την Ομογένεια να προσεχτούν ιδιαίτερα. Μιά από αυτές ήταν και η φωνή του Δρ.Πήτερ Γιάννου, καθηγητού στο Κολλέγιο Στόκτον, ο οποίος αφού σκιαγράφησε το ζοφερό κλίμα μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική Παιδεία στην ξενητιά, είπε. “Μέσα σ΄αυτό το κλίμα καλούμαστε, και ιδίως οι δάσκαλοι, να επιτελέσουμε ένα καινούργιο ελληνικό θαύμα...”Δηλαδή έχουμε καταντήσει σαν τους Μοιραίους του Βάρναλη να προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα! Και στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί να προστέσω ένα στοιχείο συγκλονιστικό, που πιθανόν ο κ. Μπαμπινιώτης να αγνοεί. Ότι ο μισθός του δασκάλου στην Αμερική, του δασκάλου που καλείται να επιτελέσει ένα καινούργιο θαύμα, είναι πενιχρότατος. Αντίθετα οι μισθοί των κληρικών είναι εξοργιστικά....παχουλοί που αν αναφέρω τα ποσά και τα άλλα ευεργετήματα πιθανόν να μην γίνω πιστευτός.

Την Κυριακή 3η Φεβρουαρίου ο σύλλογος Κεφαλήνων “Κέφαλος”τέλεσε φιλολογικό μνημόσυνο γιά την ποιήτρια και λογοτέχνιδα Ρεγγίνα Παγουλάτου. Η Ρεγγίνα υπήρξε μιά μεγάλη μορφή των Ελληνικών Γραμμάτων της ξενητιάς. Είναι η μόνη Ελληνίδα λογοτέχνις που έχει τιμηθεί και από το New York Times.  Στην εκδήλωση αυτή δεν υπήρχε ούτε ένας εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, ούτε ένας εκπρόσωπος των Ελληνικών Αρχών.  Γιά ποιό ενδιαφέρον λοιπόν, μιλάμε; Και δεν είναι η πρώτη φορά. Μονίμως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν εμφανίζεται ποτέ σε εκδηλώσεις που αφορούν τα ελληνικά γράμματα. Όσο γιά τις ελληνικές αρχές να πω μόνο αυτό που ακούστηκε προχτές στην εκδήλωση γιά την Παγουλάτου από τον πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Γιώργο Γιάνναρη. Ότι το αρχείο γιά τους Έλληνες λογοτέχνες της ξενητιάς που είχε συγκεντρώσει με κόπο, πριν από χρόνια, ο πρόξενος Βασίλειος Βιτσαξής, πετάχτηκε στα σκουπίδια γιατί δεν είχαν χώρο να το κρατήσουν. Παρακαλώ τα σχόλια δικά σας.

Γιά κάποιους λόγους η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει δέσει στο άρμα της την ελληνική Παιδεία, την ελληνική γλώσσα. Τα σέρνει μαζύ της απλά γιά να τα ελέγχει. Διότι σκοπός της είναι τα ελληνικά γράμματα εδώ να είναι τόσα “….όσα χρειάζονται γιά τη δική της εξυπηρέτηση και γιά να καταλαβαίνουν οι πιστοί τα δόξα πατρί….”όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου “Κέφαλος”κ. Μάκης Τζιλιάνος

Η Αρχιεπισκοπή, δυστυχώς, δεν έχει κατανοήσει ότι και η ίδια χωρίς την ελληνική γλώσσα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. ʼλλωστε ο καθηγητής κ. Πήτερ Γιάννος είπε χαρακτηριστικά και το εξής. “Η Ορθοδοξία και ο Χριστιανισμός, οφείλουν την ύπαρξή τους στον ελληνισμό. Χωρίς την Ελληνική Παιδεία ποιός ξέρει αν θα έβγαιναν έξω από την Ιερουσαλήμ.”

Ο κ. Μπαμπινιώτης, θέλω να πιστεύω, ότι όλα αυτά τα γνωρίζει και θα γνωρίζει ακόμη καλύτερα ότι αν το ελληνικό σχολείο δεν ανεξαρτοποιηθεί από το άρμα της Αρχιεπισκοπής δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά. Και τούτο μπορεί να γίνει.

Η πρόταση γιά μιά ακόμη φορά έρχεται από το Σικάγο. Και συγκεκριμένα από τον Περιφερειάρχη Αμερικής του ΣΑΕ κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο. Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων ο κ. Σπυρόπουλος μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής.

“Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση Παιδεία στην Αμερική...δεν οφείλονται αποκλειστηκά στην έλλειψη οικονομικών πόρων, διδακτικού προσωπικού ή υλικού....Οφείλονται στην έλλειψη κοινού οράματος και συνεργασίας. Η Παιδεία δεν πρέπει να αποτελεί πεδίον αντιπαράθεσης, ανταγωνισμού ή αυτοπροβολής. Η Παιδεία δεν ανήκει στα χωράφια κανενός. Είναι ζήτημα ευθύνης γιά όλους μας. Είναι ιστορική ευθύνη όλων μας.”και στη συνέχεια καλεί όλους, εκκλησιαστικούς και ομογενειακούς φορείς να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές τους και ενωμένοι να εργαστούν γιά την ενίσχυση και την προβολή των ελληνικών γραμμάτων.

Είναι παρήγορο ότι αμέσως η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών ανταποκρίθηκε και ήδη έχει προγραμματισθεί μιά πρώτη συνάντηση ΣΑΕ –Εκπαιδευτικών γιά την 23η Φεβρουαρίου.

Να ελπίσουμε ότι θα προκύψει κάτι καλό από τη συνάντηση αυτή; Προσωπικά το εύχομαι, όπως το εύχονται και χιλιάδες Ομογενών.

 

 

http://www.antibaro.gr